Hőségriadó

A nagy hőségre való tekintettel az ország egész területére másodfokú hőségriasztást rendelt el az EMMI Ország Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkársága. A hőségriadó 2018. augusztus 7-én éjféltől augusztus 10-e éjfélig érvényes. Egyesek egyenesen
a nyár legmelegebb napjának tippelik a mait, mások az elmúlt évek legmelegebb nyaráról beszélnek.

Mindegy is hogy megdőlnek-e a melegrekordok ma vagy holnap, az biztos, hogy nagy hőhullám érte el hazánkat ismét, a kánikulában pedig kiemelte fontos szervezetünknek a megfelelő folyadékutánpótlás. Miközben hűsítő italunkat szopogatjuk, ne feledkezzünk meg fogainkról sem!

Kerüljük, sőt, ha lehet, teljesen zárjuk ki étekzésünkből a szénsavas- és/vagy cukros üdítőket. És ezalatt nem csak az üdítőitalokat kell érteni, de az energiaitalokat, sportitalokat, sőt, a cukrozot gyümölcsleveket és az ízesített, cukros ásványviz italkat is! Cukor- és savtartalmuk ártalmas, nem csak fogainknak, de egész testünknek. Ha mégis ezek mellett az italok mellett tesszük le voksunkat, ne szürcsölgessük, kortyolgassuk, szopogassuk őket, szájunkban élvezve az erős édes ízeket, hanem fogyasszuk szívószállal, és utána öblítsük át fogainkat tiszta vízzel. A fogmosást az italok fogyasztása után egy órán át mellőzzük.

Mit fogyasszunk helyettük? Vizet. De ha valamiért nem kedveljük a vizet, vagy az nem oltja kellően szomjunkat, igyunk cukormentes italokat, gyümölcsteákat vagy készítsünk magunknak limonádét, egészséges házi koktélokat.