Bejelentkezés:+36 1 260-3988 | Online

Ismerkedjünk meg első fogainkkal, a tejfogakkal

Tejfogból 20 db nő ki mindenkinél (kivételek természetesen lehetnek). Az alsó és a felső állkapocsban is 4-4 metszőfog, 2-2 szemfog és 4-4 őrlőfog jelenik meg a fogzás során. Általánosságban elmondható, hogy a tejfogak 6-12 hónapos kor között kezdenek el növekedni, de nem kóros a korábbi, vagy a későbbi fogzáskezdés sem. A tejfogak szemben a csontfogakkal hófehérek, néha akár kékesfehérek is lehetnek. Gyökerük szétálló, mert az ínyben ott vannak már a csontfogak is, melyeket körülölelnek a gyökerek. Fogváltáskor a gyökerek felszívódnak, a fog lötyögni kezd, majd kihullik, utat adva ezzel a csontfognak.

 

A fogzás tünetei

A legbiztosabb jele a fogzásnak, amikor már látható az ínyben a növekvő fog formája, fehérsége átüt. Ha a baba nyűgös, ingerlékeny, folyamatosan harap, rág, ínyét piszkálja, romlik az étvágya, erős(ebb)en nyálzik, ínye vörös és duzzadt, akkor  gyanakodhatunk a fogzásra. Ezek a tünetek sem jelentkeznek mindenkinél egyformán, van aki szinte tünet nélkül és van aki sok szenvedés árán növeszti ki az első fogait. A fogzás ritmusa is változó, van akinél a tünetek jelentkezése után hamar és van akinél sokára nő ki a fog. A fogzással együtt járhat láz (jellemzően enyhe) és vizes hasmenés, mely tüneteket nem szabad félvállról venni, és a fogzás számlájára írni, különösen, ha más kísérő tünetet nem tapasztalunk gyermekünknél. A legbiztosabb, ha elvisszük orvoshoz minden kétséges esetben.

Sok szülő szinte versenyzik, hogy kinek fogzik hamarabb a babája, kinek mikor melyik foga jelenik meg. Van gyerek, aki pár hónaposan már rendelkezik foggal és van olyan, aki egy éves is elmúlik, mire az első foga kinő. Amennyiben a gyermek egészséges, megfelelően növekszik, nem beteges, a haja és a bőre állapota sem romlik, nem kell aggódni a késői fogzás miatt. A késői fogzáskezdés akár előnyös is lehet, hisz így a tejfogak kevesebb időt lesznek kitéve a fogváltásig a káros hatásoknak a szájban, csökkenhet a fogszuvasodás veszélye.

Előfordulhat, hogy valakinek egy-egy tej- vagy csontfoga nem nő ki, esetükben kiskamasz kortól már mód van fogszabályzással a foghiány megszűntetésére.

 

A tejfogak ápolása a kezdetektől

Ha már megjelentek az első fogacskák a baba szájában, el is jött az ideje a fogápolás megkezdésének. Nem lehet elég korán kezdeni! Minél korábban kialakítjuk a megfelelő szájápolási szokásokat, beépítjük a gyermek életébe a szájápolási rutint, annál nagyobb az esélye, hogy a tejfogai a fogváltásig erősek és egészségesek maradnak, megóvva ezzel a csontfogakat a szuvasodó tejfog veszélyeitől, illetve a gyermeket a korai fogtöméssel járó kellemetlenségektől.

Az éppen kibújt kis fogacskát és az egész fogínyt elegendő nedves gézzel áttörölni, később, ha zártabbá válik, a fogsor használhatunk lágy, lekerekített sörtéjű baba-, majd gyermekfogkefét. A fogkefe feje mindig legyen kicsi, hogy kényelmesen elférje a gyermek szájában. Óvodás korra tanítsuk meg a gyermekünket önállóan fogat mosni, de minden alkalommal mi is mossuk meg a fogait, mert még nem képesek ennyi idősen megfelelően használni a fogkefét. Ahogy ügyesedik a gyermek, úgy lehet egyre jobban átengedni neki a fogmosás felelősségét, de mindig ellenőrizzük.

Többgyerekes családban nem csak praktikus, de hasznos is, ha a kisebbek együtt mossák a fogukat a nagytestvérekkel. Egyrészt segít kialakítani a feladattudatot, rögzül a rutin, másrészt a gyermek utánzással tanul, eltanulja a nagyobbaktól a fogmosás technikáját. Ha egy gyermekünk van, akkor moshatjuk mi vele együtt a fogunkat, a pozitív szülői példa szintén inspiráló.

Fél évente érdemes fogorvosi kontrollra vinni a gyermeket, ahol nem csak a fogai állapotát ellenőrzi a fogorvos, de kialakul a gyermekben egy bizalom a fogászati vizsgálat iránt. Hasznos, ha a szülők is pozitívan kommunikálnak a gyermek irányába a fogászati vizsgálatokról, de nem csak a gyerekéről, hanem a sajátjukról is.

A gyermek fogkeféjét is cseréljük 3 havonta, vagy ha sörtedeformálódást tapasztalunk, akkor hamarabb. Sok kisgyermek rágcsálja a fogkefét fogmosás közben vagy helyett, így a sörték hamar elvesztik eredeti formájukat és ezáltal tisztítási hatékonyságuk is romlik.

A megfelelő fogkrém kiválasztása is fontos. Fogzás és fogváltás idején használjunk fluoridmentes fogkrémet, mert a túlzott fluoridterhelés fluorózishoz vezethet, mely maradandó nyomokat hagy a fogazaton. Három éves korig ne használjunk fluoridos fogkrémet. Óvodás kortól áttérhetünk a fluoridos fogkrémek használatára, feltéve, hogy a gyermekünk már kielégítően tud szájat öblíteni és köpni. Amennyiben a gyerek megeszi a fogkrémet (mert finom az íze) vagy rosszul köp és sok fogkrém marad a szájában, kerüljük a fluoridos fogkrémek használatát. Gyermekkorban a fogkrém fluoridszintje ne legyen magasabb, mint 1300-1500 ppm.

És mit tehetünk még a gyermekünk tejfogainak megóvása érdekében? Kerüljük a cukros élelmiszerek fogyasztását. A fogszuvasodást okozó baktérium cukorral táplálkozik, mely során savat termel, ez a sav gyengíti meg a fogzománcot és így indul meg a fogszuvasodás. Ne adjunk gyermekünknek cukrozott ételeket. Szoktassuk az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásra, mely amúgy sem tartalmaz túl sok cukrot. Bébiételből is cukormenteset keressünk kisbabánknak, a nagyobb gyerekeket is szoktassuk a nem-cukros ételek fogyasztására. Étkezések között, ha igényli a gyerek, nyers vagy aszalt gyümölcsöt, zöldséget, sajtot rágcsáljon, kerüljük a magas cukortartalmú kekszeket, csokikat, ízesített tejtermékeket. Tejen/tápszeren kívül, ha lehet, ne igyon mást a baba, csak vizet, nagyobb gyerekeknél is kerüljük a gyümölcslevek, szénsavas üdítők, cukros tea fogyasztását. Igyekezzünk mihamarabb leszoktatni a gyermeket a cumisüvegről. Használjunk csőrös itatót vagy szívószálat és mihamarabb szoktassuk rá a poharazásra. A cumisüveget sose hagyjuk a gyermek szájában, miután elfogyasztotta belőle az innivalóját. Esti fogmosás utána a kisgyermek már ne igyon mást, csak vizet.

Amennyiben gyermekünk valamilyen táplálkozási allergiában szenved, illetve az étkezése bármilyen okból, kényszerűségből egysíkú, figyeljünk az ásványi anyagok megfelelő pótlására.

Álláslehetőség

Fogászati asszisztenst keresünk másodállásban.
A jelentkezéseket az info@dikodent.hu email címen várjuk.
Rendelőnk elérhetősége
Cím:
DikoDent Kft. Fogorvosi Rendelő
1102 Budapest
Kőrösi Csoma Sándor út 40. C
épület 120.
Telefon:
+36 1 260-39-88
+36 30 495-96-92
Nyitvatartás:
Hétfő:
8:00 - 20:00
Kedd:
8:00 - 20:00
Szerda:
8:00 - 20:00
Csütörtök:
8:00 - 20:00
Péntek:
8:00 - 20:00